Haluk Erkut
2 min readJul 20, 2019

Yöneticilik İşi nedir?

İşin Esası: “Yönetici işinin özü. ‘Düşün Yap Düşün’ dizisidir. İcraattan önce ileriyi düşünmek. İcraat yaparak sonuçlara ilerlemek. İcraat sonrasında. Geriye doğru düşünmek. Düşünmeyi sevmiyorsanız. Yönetici olmayın!

Yönetici de çalışır. Bazı faaliyetler yapar. Yani yöneticilik işleri yapar. Yani yönetir. Neden ? diye sorarsak. Bir organizasyonu. Bir topluluğu. Beklenen “sonuçlara ulaştırmak” için, diye cevaplayabiliriz kısaca. Soru şu. Peki bu iş nasıl bir iştir?.. Biliyoruz ki. Yöneticilik işi. İş yaptırtma işidir. Yani yönetici. Rolün tanımı gereği. “Diğerleri üzerinden sonuçlara ulaştıran kişidir”. Peki bu nasıl olur?.. En başından. Temelinden başlayalım isterseniz.

Yöneticinin elinde ne var? Ulaşılacak sonuçlar. Sonuç almak için yapılacak işler. Bu işleri yapacak insanlar. Ve insanların kullanacağı kaynaklar. Özeti bu… Yöneticinin başlangıç noktası. Kendisine sorular sormaktır. Hangi hedeflere ulaşabilirim? Yolumuzda engeller var mı? Önceliklerim ne olmalı? Hangi işleri kimlere dağıtmalıyım? İhtiyacımız olan kaynaklara sahip miyiz? Çalışanlar istekli mi?… Soru çok.. Bu soruların tamamı. Gelecekte yapılacak olan faaliyetlerle ilgilidir. Bu soruların neler olduğunu bilmeden. Bu sorulara cevap oluşturmadan yola çıkılamaz. İşte yöneticilik işinin ilk adımı budur: Düşünmek… Bir Fransız. Yönetici ve Yönetim bilimi teorisyeni Henri Fayol. Yüzyıl önce. “Yönetici ne yapar?” diye sormuş. Ve düşünme işini gelecek ile de ilişkilendirerek. Yöneticinin ilk sorumluluğuna. “Prévoyance” yani “öngörü” demiştir. İleriye bakarak düşünmek. Geleceği düşünmek. Geleceği bugünden zihninde yaşamak… Hepsi de. Bugünün içinde boğulmamak. Kısılıp kalmamak için.

Yöneticinin İkinci adımı. Düşündüklerinin yapılmasını. Öngörülerinin gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Yani icraatı, operasyonları başlatmak ve bitirmektir. Başla-Bitir parantezi içinde. Başka parantezler vardır. Ve bunların içinde de. Çok sayıda yöneticilik işi vardır. Ama işin özü. Beklenen “sonuçlara doğru ilerlemek” tir. Tanımlanan işlerin. Tanımlandığı biçimde yapılmasını sağlayarak… “Yönetici etkinliği” nin görüldüğü yer de işte burasıdır.

Bir noktada. Yapılanlar tamamlanacak. Sonuçlar görünecektir. Her bitiş. Bir yeni başlangıçtır yönetici için. Her bitiş. Yeniden sorular sorma. Ve düşünme anıdır. Sonuca ulaştık mı? Önceliklerimiz doğru muydu? Hangi engellerle karşılaştık? Yolda çıkan sorunları çözebildik mi? Yeni fırsatları kullanabildik mi? Çalışanlar yeterli çabayı gösterdiler mi? İmkanlarımız yeterli miydi?.. Burada da soru çok. Ama. Bu düşünme anında. En önemli soru. Ulaşılan ve ulaşılamayan sonuçlarla ilgili. Yapılan ve yapılanmayanlarla ilgili. “Neden?” sorusudur… İşte bu nokta. Geriye bakarak düşünme noktasıdır. Gerekli dersleri çıkarmak için. Doğru ve yanlışları anlayıp. Öğrenmek için… Hepsi bu! Yönetici işinin temeli bu…Çook daha fazlası yok mu? Tabii ki var! Ama. İşin özü bu. Bu yoksa. Diğerleri kabuk…

Haluk Erkut
Haluk Erkut

Written by Haluk Erkut

Temel yönetim, stratejik yönetim, insan yönetimi, organizasyon gibi geleneksel ve yeni yönetimle ilgili konularda araştırma ve uygulama çalışmaları yapmaktadır.

No responses yet